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RE  May an officer or director of a professional organization serve as a 

board member for the state licensure agency that regulates the 
same profession?  

 
DECISION: Yes, however an appearance of a conflict may be unavoidable.   

 
 This opinion is issued in response to your May 14, 2004 request for an advisory opinion 
from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was reviewed 
at the May 27, 2004 meeting of the Commission and the following opinion is issued. 
 
 You state the relevant facts as follows.  The Kentucky Board of Auctioneers (the 
“Board”) licenses and regulates auctioneers, apprentice auctioneers, auction house operators, 
livestock auctioneers, and tobacco auctioneers in the Commonwealth of Kentucky, pursuant to 
KRS 330.  According to KRS 330.050, the Governor appoints the members to the Kentucky 
Board of Auctioneers.  Four members are auctioneers who have been in the profession at least 
five years.  One member is a citizen at large or consumer member.   
 
 Upon a vacancy on the board, the Kentucky Auctioneer Association, a private 
professional group of auctioneers, recommends to the Governor at least three names from which 
the Governor selects the member to be appointed to the Board.  You ask whether an officer or 
director of the private professional group may serve as a board member on a licensure board that 
regulates the same professional group.   
 
 KRS 11A.010(9) defines “public servant” as: 

 
(9) "Public servant" means: 
(a) The Governor; 
(b) The Lieutenant Governor; 
(c) The Secretary of State; 
(d) The Attorney General; 
(e) The Treasurer; 
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(f) The Commissioner of Agriculture; 
(g) The Auditor of Public Accounts; and 
(h) All employees in the executive branch including officers as 
defined in subsection (7) of this section and merit employees; 

 
KRS 11A.010(7) provides: 
  

 (7) "Officer" means all major management personnel in the 
executive branch of state government, including the secretary of the 
cabinet, the Governor's chief executive officers, cabinet secretaries, deputy 
cabinet secretaries, general counsels, commissioners, deputy 
commissioners, principal assistants, division directors, members and full-
time chief administrative officers of the Parole Board, Board of Tax 
Appeals, Board of Claims, Kentucky Retirement Systems board of 
trustees, Public Service Commission, Worker's Compensation Board and 
its administrative law judges, the Occupational Safety and Health Review 
Commission, the Kentucky Board of Education, the State Board for Adult 
and Technical Education, the Council on Postsecondary Education, and 
any person who holds a personal service contract to perform on a full-time 
basis for a period of time not less than six (6) months a function of any 
position listed in this subsection; 

 
 As provided in previous advisory opinions, members of state boards and commissions, 
unless specifically listed as officers in KRS 11A.010(7) above, are not considered to be public 
servants subject to the Executive Branch Code of Ethics.  Consequently, because members of the 
Board are not subject to the code of ethics in KRS Chapter 11A, any potential conflicts of 
interest for members are not under the jurisdiction of the Commission, and thus service by such 
individuals would not be prohibited under the ethics code.  
 
 The Commission believes, however, the mere fact that auctioneers serve on the Board 
(whether involved in the private professional group or not) presents an inherent conflict for those 
members, that is unavoidable due to statutory requirements.   
 
 Furthermore, an officer’s or director’s prominent role in a private professional group that 
primarily represents auctioneers interests creates a perception that the auctioneer’s interests may 
outweigh the Board interests in his service on the Board.  Thus, the Commission advises that if  
 



EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
ADVISORY OPINION 04-24 
May 27, 2004 
Page Three 
 
 
the Board wishes to uphold the public trust in the neutrality of its enforcement procedures, its 
members not serve in prominent roles in private professional organizations that represent 
auctioneers.   
 
 Also, the Commission urges the Board to take the initiative by adopting, at a minimum, a 
Code of Ethics.  As provided in this model code, board members should disclose any 
individual conflicts of interest and abstain from voting on those matters that would affect them in 
a manner differently from other members of the profession. 
 
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
      __________________________________________ 
      BY CHAIR: Joseph B. Helm, Jr. 
 
Enclosure: Advisory Opinion 02-52 
  Model Code of Ethics 
 


